Home

România marchează lansarea oficială a campaniei de promovare a candidaturii pentru un mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite în intervalul 2020-2021

Evenimentul dedicat lansării oficiale a campaniei de promovare a candidaturii României pentru un mandat de membru nepermanent în Consiliul de Securitate al Organizației Națiunilor Unite (CS ONU) în intervalul 2020-2021 a avut loc la data de 2 iunie 2017, în prezența ministrului afacerilor externe, Teodor Meleșcanu.

Demnitarul român a subliniat semnificația specială a acestui moment pentru diplomația română, din prisma confirmării rolului țării noastre de actor responsabil al comunității globale. A menționat că, din perspectiva, României, deținerea unui nou mandat de membru nepermanent în CS ONU reprezintă un angajament strategic și un obiectiv la a  cărui atingere va participa întregul spectru politic.

În cadrul discursului său, a punctat, de asemenea, că în ceea ce privește candidatura României la principalul for global cu responsabilități în domeniul menținerii păcii și securității internaționale, aceasta reflectă angajamentul ţării noastre pentru promovarea principiilor și valorilor Cartei ONU, precum și recunoașterea contribuției pe care țara noastră a avut-o ca membru nepermanent în Consiliul de Securitate pe durata a patru mandate precedente. 

„Trăim într-o lume complexă, volatilă, în care ne confruntăm cu noi și diversificate provocări cărora trebuie să le facem față în fiecare zi. Nevoia unei organizații robuste, cum este ONU, care să reprezinte un garant al păcii și o platformă pentru găsirea celor mai adecvate soluții este mai mare ca niciodată. Îmi exprim întreaga convingere că ONU va continua să identifice cele mai efieciente instrumente pentru a răspunde provocărilor globale. România își va aduce propria contribuție la eforturile comune, la nivelul ONU, și va împărtăși responsabilitatea colectivă în soluționarea crizelor internaționale, inclusiv din perspectiva deținerii mandatului de membru neparment în CS ONU”, a declarat ministul Teodor Meleșcanu.

Lansarea s-a desfășurat într-un cadru festiv, la sediul Organizației Națiunilor Unite și s-a bucurat de participarea a numeroși membri ai corpului diplomatic reprezentând toate grupurile geografice din ONU, precum și înalți oficiali din conducerea organizației.

Ceremonia marchează un moment important pentru România din perspectiva unui „angajament de durată pentru Pace, Justiție și Dezvoltare”, sloganul sub care se va derula campania țării noastre.

Ministrul Teodor Meleșcanu a încheiat la 2 iunie 2017 seria întâlnirilor la New York prin întrevederea cu Statele mici insulare din Pacific (Pacific Small Islands Developing States), în cadrul căreia au fost convenite impulsionarea relațiilor bilaterale cu țările acestei regiuni și explorarea modalităților de îmbunătățire a cooperării în domenii precum: educație, sănătate, energie regenerabilă și turism, schimbări climatice, prin intermediul contactelor politice reînnoite, al delegațiilor de afaceri și al numirii de șefi de misiune nerezidenți pe lângă aceste state. Reprezentanții Grupului Statelor mici insulare din Pacific au apreciat disponibilitatea României de a colabora cu acestea și cu alți parteneri internaționali în ceea ce privește implicațiile serioase ale securității asupra schimbărilor climatice și pentru a atenua efectele negative ale acestui fenomen asupra comunităților în pericol.

De asemenea, șeful diplomației române a participat la evenimentul dedicat alegerii celor 5 noi membri ai Consiliului de Securitate al ONU, mandatul 2018-2019: Coasta de Fildeș, Guineea Ecuatorială, Kuweit, Olanda (care partajează mandatul cu Italia), Peru și Polonia.

Vizita ministrului Teodor Meleșcanu la New York, în perioada 31 mai-3 iunie 2017, a reprezentat un efort diplomatic susținut de sensibilizare a statelor membre ale ONU referitor la candidatura României, oferind prilejul prezentării principalelor idei, propuneri, proiecte pe care țara noastră intenționează să le promoveze atât în cadrul campaniei, cât și pe durata exercitării mandatului în CS ONU. Ecourile înregistrate pe parcursul vizitei, alături de interesul exprimat de interlocutori pentru continuarea dialogului și a cooperării cu România pe temele înscrise pe agenda ONU, dar și în plan bilateral au reconfirmat larga apreciere de care țara noastră se bucură în plan internațional, prin prisma contribuției semnificative la avansarea agendei de pace, securitate și prosperitate a Organizației.