România

MAE a lansat un material informativ despre votul în străinătate

sediul MAEMinisterul Afacerilor Externe (MAE) a lansat materialul informativ "Q&A - Întrebări frecvente referitoare la votul în străinătate" care aduce informaţii necesare referitoare la condiţiile de exercitare a opţiunii electorale la alegerile din 11 decembrie, informează un comunicat de presă al instituţiei.

Potrivit sursei citate, materialul este parte a campaniei derulate de MAE cu scopul informării cetăţenilor români cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate asupra modalităţilor de exercitare a dreptului de vot pe care le au la dispoziţie la alegerile parlamentare din acest an.

Materialul oferă răspunsuri la cele mai frecvente întrebări pe care alegătorii români din străinătate le au cu privire la votul în străinătate, legate de cum se votează prin corespondenţă sau de actele de identitate româneşti pe baza cărora românii din afara graniţelor pot vota la parlamentare.

O altă întrebare vizează situaţia în care cetăţeanul român s-a înscris în Registrul electoral cu opţiunea votului prin corespondenţă şi a confirmat primirea materialelor de vot, dar s-a răzgândit şi doreşte să voteze la secţie. De asemenea, românii care au domiciliul în ţară, dar la momentul votului se află ca turişti în străinătate, pot afla din materialul MAE, dacă îşi pot exercita dreptul de vot sau nu.

Ministerul Afacerilor Externe reaminteşte că, pentru a facilita identificarea celei mai apropiate secţii de votare, a pus la dispoziţie o hartă interactivă a secţiilor de votare în străinătate.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES