România

L. Comănescu şi omologul italian au discutat despre relaţiile bilaterale şi teme de pe agenda europeană

Ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a avut marţi o întrevedere cu omologul italian Paolo Gentiloni, cei doi demnitari abordând în discuţii atât dinamica relaţiilor bilaterale dintre cele două ţări, cât şi temele de actualitate de pe agenda europeană.

Potrivit unui comunicat al MAE, ministrul Afacerilor Externe, Lazăr Comănescu, a efectuat marţi o vizită de lucru la Roma, în cadrul căreia a avut întrevederi cu omologul italian Paolo Gentiloni şi cu secretarul pentru raporturile cu statele al Sfântului Scaun, Monseniorul Paul Richard Gallagher.

MAE precizează că în cursul întrevederii cu ministrul italian al Afacerilor Externe şi al Cooperării Internaţionale, a fost evidenţiată relaţia privilegiată dintre România şi Italia, care are la bază Parteneriatul strategic consolidat dintre acestea.

"Dinamica relaţiilor bilaterale la cel mai înalt nivel din ultima perioadă, cooperarea deosebit de substanţială în plan economic şi cultural sunt edificatoare în această privinţă. S-a reliefat totodată existenţa unui potenţial semnificativ de dezvoltare şi aprofundare în continuare a relaţiilor bilaterale. Ambii demnitari au evidenţiat importanţa prezenţei unei comunităţi româneşti semnificative în Italia, foarte bine integrată şi care contribuie la dezvoltarea economică şi socială a Italiei. Comunitatea românească din Italia, ca şi comunitatea italiană de afaceri deosebit de activă în România, constituie punţi solide de legătură între cele două societăţi", se arată în comunicatul citat.

Abordând temele de actualitate de pe agenda europeană, miniştrii român şi italian au convenit asupra unei cooperări aprofundate care să contribuie la consolidarea în continuare a proiectului european, mai informează MAE.

Cu privire la problematica migraţiei, ministrul Comănescu a exprimat solidaritatea României cu statele aflate în prima linie şi a reiterat implicarea substanţială a ţării noastre în implementarea măsurilor agreate la nivelul UE.

"Cei doi miniştri au discutat de asemenea despre evoluţiile din vecinătatea UE, ministrul Lazăr Comănescu evidenţiind importanţa consolidării Parteneriatului Estic, ca instrument pentru dezvoltarea unui spaţiu de securitate, stabilitate şi prosperitate în vecinătate. Referitor la Republica Moldova, a susţinut continuarea implementării agendei de reforme, cu respectarea angajamentelor asumate, şi pe această bază, continuarea sprijinirii de către UE a parcursului european al acestei ţări. De ambele părţi s-au subliniat cerinţa unei mai mari asertivităţi a UE ca actor şi relevanţa pe care o are în acest demers Vecinătatea, atât estică cât şi sudică, a UE", se mai menţionează în comunicatul citat.

Cei doi miniştri au reiterat sprijinul pentru procesul de extindere al UE şi integrarea europeană a statelor din Balcanii de Vest, arătând că România şi Italia pot contribui la avansarea procesului.

Vizita la Roma a inclus şi o prelegere a şefului diplomaţiei române în cadrul Universităţii Roma Tre, Departamentul de Ştiinţe Politice, pe tema "The European Union at crossroads: Working together for a better and more cohesive Europe - The Romanian perspective". De asemenea, ministrul Comănescu a avut o întâlnire la Accademia di Romania cu studenţi, profesori şi cercetători români din Italia.

În cadrul întrevederii cu monseniorul Paul Richard Gallagher, secretarul pentru raporturile cu statele al Sfântului Scaun, cei doi oficiali au evocat evoluţia deosebit de pozitivă a relaţiilor bilaterale şi în acest context, ministrul român a adresat invitaţia omologului de la Sfântul Scaun de a realiza o vizită în România.

"A fost evidenţiată cooperarea foarte bună pe durata Preşedinţiei române a Alianţei Internaţionale pentru Memoria Holocaustului, ministrul Lazăr Comănescu exprimând satisfacţia părţii române pentru organizarea unei conferinţe comune cu Sfântul Scaun pe tema refugiaţilor, în luna februarie 2017", mai informează MAE.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES