România

Cioloş: Este şi în interesul nostru să avem o Serbie europeană din toate punctele de vedere

Premierul Dacian Cioloş a declarat joi, la Timişoara, că România sprijină demersurile Serbiei de integrare în UE, el dând asigurări omologului său sârb, Aleksandar Vucic, că autorităţile române pot pune la dispoziţie toată experienţa acumulată în această privinţă.​

"Pentru aderarea la UE (a Serbiei, n.r.) este şi în interesul nostru să avem o Serbie europeană din toate punctele de vedere în Balcanii de Vest. S-a semnat azi şi un protocol şi l-am asigurat pe premier că va avea tot sprijinul nostru pentru reformele pe care Serbia le are în vedere să le facă pentru pregătirea aderării la UE", a afirmat Cioloş.

Cioloş l-a asigurat pe premierul sârb de tot sprijinul României în acest parcurs, subliniind că "Serbia a făcut eforturi vizibile şi semnificative în această ultimă perioadă în procesul de pregătire a aderării".

"I-am spus prim-ministrului că suntem gata să împărtăşim experienţa noastră (...) cu Serbia pe acest subiect, ca şi pe alte subiecte", a detaliat primul ministru român.

În altă ordine de idei, premierul român a afirmat că a discutat cu omologul său despre despre comunitatea românească din Serbia, despre posibilitatea de a coopera pentru ca românii de acolo să poată studia în limba română şi despre posibilitatea de a dezvolta mai mult schimburi bilaterale, el dând turismul ca exemplu.

"Premierul îmi spunea că trendul numărului de turişti români în Serbia este unul pozitiv în ultimii ani. Cred că şi în acest domeniu există un potenţial foarte consistent de a dezvolta relaţiile dintre noi", a punctat Cioloş.

Şeful Guvernului de la Bucureşti a mai subliniat că trebuie întărită colaborarea legată de Dunăre, atât pe partea de transport, cât şi pe cea turistică.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES