România

Comănescu: România va continua să fie un actor ferm în promovarea consolidării relaţiilor transatlantice

Una dintre cele mai importante probleme de politică externă a României este cum poate ea contribui la stabilitatea regiunii şi la consolidarea Alianţei Nord-Atlantice, a afirmat vineri ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, la Bucharest Security Conference.

La iniţiativa Poloniei şi României, miniştrii de externe din nouă state ale Europei Centrale şi de Est şi secretarul-adjunct al NATO, Rose Gottemoeller, s-au întâlnit la începutul săptămânii la Bucureşti pentru a discuta despre o cooperare mai bună între statele aliate din regiune, consolidarea securităţii şi a capacităţii de apărare a ţărilor membre, a explicat Comănescu.

"România va continua să fie un actor ferm şi hotărât în promovarea consolidării relaţiilor transatlantice şi a capabilităţilor din domeniul apărării, contracararea ameninţărilor şi promovarea stabilităţii. Acesta este motivul din spatele organizării acestei întâlniri la Bucureşti", a spus ministrul, la conferinţa organizată de Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative.

El a subliniat că nu îşi doreşte ca genul acesta de întâlnire să fie interpretat ca o încercare de regionalizare a securităţii în cadrul NATO şi că iniţiativa oferă o platformă pentru dialog şi cooperare mai strânsă între ţările aliate.

"România are o expertiză solidă în regiune, în Europa de Sud şi de Sud-Est", a punctat Comănescu, adăugând că ea este foarte importantă în cadrul NATO în condiţiile discuţiei despre securitatea din zona Mării Negre.

De asemenea, oficialul român a susţinut că, din punctul său de vedere, acest gen de reuniune vine în continuarea deciziilor luate la Varşovia, "cele mai importante din istoria NATO", de a consolida flancul Estic.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES