România

Comănescu: România – promotor activ al unei relaţii tot mai puternice între Iran şi Uniunea Europeană

Ministrul afacerilor externe, Lazăr Comănescu, a declarat miercuri că România va continua să fie "un promotor activ" al unei relaţii "puternice" între Iran şi Uniunea Europeană, inclusiv în ceea ce priveşte rezolvarea unor probleme regionale, precum criza din Siria.

"Am discutat despre posibilitatea consolidării în continuare a relaţiilor dintre Iran şi UE şi l-am asigurat pe domnul ministru de faptul că România a fost şi va continua să fie un promotor activ al unei relaţii tot mai puternice între Iran şi UE, inclusiv în ceea ce priveşte o cooperare pentru rezolvarea unor probleme regionale cum sunt cele legate de Orientul Mijlociu, criza din Siria şi altele", a afirmat Comănescu, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său iranian, Mohammad Javad Zarif, care se află într-o vizită la Bucureşti.

El a arătat că există un interes comun în rezolvarea pe cale politică a unor chestiuni importante, care afectează stabilitatea şi securitatea în vecinătăţile celor două state.

Şeful diplomaţiei române a amintit că relaţiile dintre Bucureşti şi Teheran au fost influenţate în ultimul deceniu de sancţiunile impuse Iranului la nivel internaţional, precizând însă că, "graţie eforturilor făcute de guvernul iranian şi de către comunitatea internaţională", aceste momente au putut fi depăşite.

Demnitarul român a mai spus că discuţiile cu omologul său iranian au vizat şi cooperarea în diverse domenii, precum energia, transporturile, agricultura, infrastructura, industria, mai ales industria chimică

"În toate aceste domenii nu doar există un potenţial deosebit, ci şi o tradiţie care (...) a fost întreruptă la un moment dat, dar a venit timpul să o reluăm şi să o consolidăm. (...) Sunt perspective deosebite pentru dezvoltarea cooperării în domenii precum educaţia, cercetarea ştiinţifică, în domeniul tehnologiei şi comunicării", a declarat Comănescu.

Mohammad Javad Zarif a amintit că este primul ministru al afacerilor externe iranian care vizitează România după două decenii şi a menţionat, la rândul său, o serie de sectoare economice în care există potenţial de cooperare între cele două state.

Întrebat cum comentează rezultatul alegerilor din Statele Unite ale Americii, Zarif a afirmat că, în mod tradiţional, Iranul nu se amestecă în problemele altor ţări, dar că oricine este preşedintele SUA trebuie să înţeleagă foarte bine realitatea lumii de astăzi.

"În măsura în care are legătură cu Republica Islamică Iran, ceea ce e important e ca viitorul preşedinte american să aibă în vedere (...) angajamentele pe care Statele Unite şi le-au asumat nu la nivel bilateral, ci multilateral", a subliniat Mohammad Javad Zarif.

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES