România

Comănescu: Sunt mândru să spun că rămânem una dintre cele mai pro-europene societăţi din UE

Ministrul de Externe, Lazăr Comănescu, a declarat vineri, la Bucharest Forum, că România este una dintre cele mai "pro-europene" societăţi din UE, afirmând că Uniunea Europeană are nevoie de implementarea Strategiei globale, pentru a răspunde la provocările prezentului.

În opinia acestuia, Brexitul schimbă modul de abordare la nivel european. "În ultimii ani, UE s-a confruntat cu crize multiple şi cu teste foarte grele. (...) În contextul actual, marcat de dezbaterea pe tema Brexit, trebuie să promovăm o agendă europeană mai ofensivă. Ca să fim siguri că avem abordarea potrivită, trebuie să avem o imagine clară a cauzelor ce au dus la Brexit", a afirmat el.

Ministrul a amintit că fiecare ţară din UE trebuie să facă eforturi pentru coeziunea regională. "Este prioritatea şi responsabilitatea noastră comună să lucrăm pentru o Uniune mai bună", a precizat acesta.

De asemenea, ministrul de Externe a subliniat că România şi-a adus contribuţia la scrierea strategiei globale UE. În prezent, a apreciat el, "cuvântul zilei este 'implementare'".

"Este important ca strategia să fie inclusă în politicile naţionale ale tuturor ţărilor", a adăugat Lazăr Comănescu.

Comănescu a adăugat că România a început, în acest sens, propria evaluare internă, cu accent pe "abordarea situaţiilor de criză şi dimensiunile civilă şi militară ale securităţii şi apărării".

"Pentru noi, un lucru este clar: dacă vrem să fim un actor important, trebuie să contăm în regiune, în ambele direcţii: în Est şi în Sud", a punctat ministrul de Externe.

Acesta a amintit de eforturile României pentru a asigura securitatea în spaţiul Schengen. "Subliniez contribuţia României la asigurarea securităţii la graniţele UE şi deschiderea noastră de a lucra cu toate statele membre pentru a face spaţiul Schengen mai funcţional", a spus Lazăr Comănescu.

Potrivit acestuia, România este una dintre cele mai pro-europene ţări ale Uniunii. "Nu există alternativă pentru UE. (...) Sunt mândru să spun că rămânem una dintre cele mai pro-europene societăţi din UE", a adăugat Lazăr Comănescu.

Ministrul de Externe a apreciat că răspunsul la provocările globale din regiune îl reprezintă "implementarea strategiei globale UE".

Sursa: Agenţia Naţională de Presă AGERPRES