România la ONU

România în operaţiuni de pace

România este un contributor important la pacea şi securitatea internaţională.

România ca stat membru al ONU, NATO și UE are o participare însemnată la misiuni internaţionale. Această participare este consonantă cu eforturile constante şi abordările tradiţionale de politică externă, care au în centru preocuparea şi acţiunea concertată a comunităţii internaţionale în vederea asigurării securităţii, stabilităţii şi păcii, prevenirii conflictelor, soluţionării lor prin mijloace paşnice şi reconstrucţiei post-conflict. Participarea României la operaţiile ONU de menţinere a păcii a evidenţiat eficienţa instituțiilor cu responsabilități în domeniul apărării naționale şi a securității, precum și disponibilitatea politică a României de a se implica în activităţi militare multinaţionale pentru menţinerea păcii și stabilităţii internaţionale.

Contribuţia României la misiunile și operaţiile de menținere a păcii sub egida ONU, la 31 ianuarie 2017, include 101 militari și polițiști (fără personalul de protecție și pază), ocupând locul 69 din 126 de state membre ONU participante cu forțe la operațiile conduse de Departamentul pentru operații de menținere a păcii (DPKO), conform datelor puse la dispoziție de DPKO şi este repartizată astfel:


I. PARTICIPAREA PERSONALULUI MINISTERULUI APĂRĂRII NAŢIONALE LA OPERAŢIUNI DE MENŢINERE A PĂCII

  • 37 de observatori militari, ofițeri de stat major şi de legătură (din care 3 ofițeri-femei) în următoarele misiuni și operații din: RD Congo/MONUSCO (22); Sudanul de Sud/UNMISS (7); Coasta de Fildeş/UNOCI (2);  Kosovo/UNMIK (1); Afganistan/UNAMA (4); Mali/MINUSMA (1).

Informaţii în limba română privind participarea personalului Ministerului Apărării Naţionale la operaţiuni conduse nemijlocit de ONU şi misiuni internaţionale pot fi găsite la: http://smg.mapn.ro/misiuni.php.

 

II. PARTICIPAREA PERSONALULUI MINISTERULUI AFACERILOR INTERNE LA OPERAŢIUNI DE MENŢINERE A PĂCII

  • 64 de poliţişti şi jandarmi din Ministerul Afacerilor Interne (din care 7 ofițeri-femei) în operațiile de menţinere a păcii din: Haiti/MINUSTAH (27), RD Congo/MONUSCO (9), Liberia/UNMIL (1), Sudanul de Sud/UNMISS (7), Cipru/UNFICYP (4), Mali/MINUSMA (7), Republica Centrafricană/MINUSCA (9).

 

Suplimentar față de datele privind contribuția țării noastre puse la dispoziție de DPKO, România mai participă și cu personal specializat din cadrul Serviciului de Protecție și Pază (SPP) la misiunile ONU, astfel:

  • 36 de ofiţeri de protecţie nemijlocită constituiți în 3 Echipe de Protecție Apropiată pentru protecția înalților demnitari ONU, în sprijinul următoarelor misiuni: Sudan/Darfur, UNAMID (12), Afganistan, UNAMA (12) şi Libia, UNSMIL (12) sub conducerea Departamentului de Siguranţă şi Securitate (DSS) al ONU.

Pentru informaţii în limba română privind participarea personalului Serviciului de Protecţie şi Pază la misiuni internaţionale vă rugăm să consultaţi http://www.spp.ro/ .

 

IV. CONTRIBUŢIA ROMÂNIEI LA MISIUNI INTERNAŢIONALE:

Contribuţia României cu structuri și personal din cadrul MApN la misiuni internaţionale sub egida ONU, NATO și UE reprezintă aprox. 748 de militari.

Informaţii suplimentare sunt disponibile la http://smg.mapn.ro/misiuni.php.