România la ONU

Senior Military Advisor /UNAMA - cea mai înaltă poziție deținută de un militar român în misiunile ONU

Colonelul Claudiu Bibiriță, în ajun de Crăciun, a preluat pentru un an funcția de Consilier militar senior (șef al unității de consilieri militari) al Misiunii de Asistență a ONU din Afganistan – UNAMA, cea mai înaltă poziție militară pe care a fost încadrat un militar român în întreaga istorie a participării Armatei României la operațiile și misiunile ONU.

După o experiență românească de peste două decenii în slujba păcii și securității internaționale sub egida ONU, la finele lui 2016, an în care s-au împlinit 25 de ani de contribuție neîntreruptă la operațiile ONU de menținere a păcii (primii militari români sub drapel ONU au fost dislocați în anul 1991 în Misiunea de observare din Irak-Kuweit, UNIKOM), colonelul Claudiu Bibiriță, cu onoare, a luat în primire această onorantă funcție, după ce în urmă cu doi ani îndeplinise funcția de locțiitor în cadrul aceleași structuri.

Având în vedere importanța pe care o are această funcție în angrenajul creat de ONU în sprijinul autorităților civile și militare afgane, înainte de a-și prelua responsabilitățile în cadrul misiunii, colonel Claudiu Bibiriță a participat timp de trei zile la un program intensiv de pregătire la sediul ONU din New York. Cu această ocazie i-au fost prezentate ultimele evoluții politico-militare din zona de responsabilitate și prioritățile ONU la începerea turului de misiune. 

Totodată, col. Bibiriță a avut întâlniri cu general-maior Adrian Foster, împuternicit șef al Oficiului pentru afaceri militare, șeful Serviciului de generare a forței și șeful Serviciului planificare militară din cadrul Departamentului pentru operații de menținere a păcii (DPKO), precum și cu șeful echipei pentru afacerile politice în Afganistan din cadrul Departamentului pentru afaceri politice (DPA), dar și cu alți responsabili din cadrul structurilor coordonatoare pentru UNAMA, de menționat fiind domeniul securității și siguranței. 

În această perioadă foarte concentrată de întâlniri formale și informale la sediul ONU, ofițerul a avut și o întrevedere cu Reprezentantul permanent al României la ONU, ambasador dr. Ion Jinga, care l-a felicitat pentru preluarea acestei onorante funcții și l-a asigurat de continuarea sprijinului Misiunii permanente a României la ONU, în special prin reprezentantul său militar, pe durata îndeplinirii mandatului UNAMA.

Misiunea permanentă a României la ONU a planificat și coordonat împreună cu Secretariatul ONU derularea întregului program de la New York și dislocarea ulterioară în Afganistan, colonelul Claudiu Bibiriță fiind însoțit, în permanență, de consilierul militar al misiunii, colonel Florin Roman.

Mai multe detalii pot fi vizualizate pe pagina oficială a SMA/UNAMA: https://www.facebook.com/BibiritaClaudiu/?fref=ts