Echipa

Bogdan Alexandru ȘTIR

Lt.col. Bogdan ŞTIR s-a alăturat Misiunii Permanente a României pe lângă Organizația Națiunilor Unite - New York în iulie 2015, în calitate de reprezentant al Ministerului Afacerilor Interne (MAI), ocupând funcția de consilier diplomatic/atașat de afaceri interne.

În cadrul Misiunii Permanente asigură promovarea şi dezvoltarea relațiilor de cooperare internațională multilaterală în cadrul ONU, în domeniile aflate sub competența MAI şi  reprezintă MAI în raporturile de cooperare cu autoritățile ONU.

Pe timpul președinției Jandarmeriei Române a Comitetului de Rang Înalt (CIMIN) al Forței de Jandarmerie Europeană (FJE) asigură cooperarea dintre Președinția Română a CIMIN şi structurile ONU cu responsabilități de planificare a operațiunilor de menținere a păcii şi promovează contribuția României în cadrul FJE ca instrument destinat misiunilor de poliție.

Este absolvent al Liceului Militar „Constantin Brâncoveanu”, promoția 1996. În anul 2000 a absolvit cursurile Academiei de Poliție „A.I.Cuza”, Arma Jandarmi. În anii 2004 – 2005 a urmat cursurile Școlii de Ofiţeri a Jandarmeriei Naționale Franceze din Melun. A absolvit Masteratul în domeniul Managementului pregătirii operaţionale de jandarmi la Academia de Poliţie “A.I.Cuza”. A participat la stagii de pregătire, conferințe şi grupuri de lucru sub egida ONU, UE și NATO. 

In perioada 2000 – 2007 şi-a desfășurat activitatea în cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei ocupând funcția de comandant de subunitate, precum şi de ofițer de stat major. Începând cu anul 2008 a fost mutat la Inspectoratul General al Jandarmeriei Române, având responsabilități în domeniul gestionării misiunilor internaționale în care Jandarmeria Română a dislocat efective de jandarmi, precum şi în domeniul analizei şi sintezei misiunilor de ordine publică.

În perioada iunie – decembrie 2010 a avut funcția de șef de stat major şi locţiitor al comandantului Detașamentului de Misiuni Internaționale din Kosovo în cadrul Misiunii Uniunii Europene din Kosovo - European Union Mission in Kosovo.

În perioada iunie – decembrie 2013 a fost dislocat în teatrul de operații din Afganistan în calitate de  Membru al  Celulei de Consiliere a Comandantului Misiunii ISAF – International Security Assistance Force.