Echipa

Florin ROMAN

Colonel Florin ROMAN s-a alăturat echipei Misiunii Permanente a României pe lângă ONU în calitate de reprezentant diplomatico-militar (consilier militar cu grad diplomatic de ministru-consilier) la data de 05 iulie 2015.

Col. Florin ROMAN provine din cadrul Forţelor Terestre, arma apărare CBRN, având o carieră de ofiţer activ de peste 25 de ani. S-a iniţiat în tainele profesiei militare ca elev al prestigiosului Liceu Militar „Dimitrie Cantemir” din Breaza, a continuat pregătirea în cadrul Şcolii Militare de Ofiţeri Activi „Nicolae Bălcescu” de la Sibiu, la absolvirea căreia a fost înaintat la gradul de locotenent şi şi-a desăvârşit studiile militare în cadrul Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I” din Bucureşti. Totodată pentru instruirea specifică a ofiţerilor a urmat diverse cursuri de carieră, de comandă şi stat major, până la nivel întrunit, dar şi de perfecţionare, inclusiv la Şcoala NATO de la Oberammergau, Germania.

Este licenţiat în “Științe Juridice” al Universităţii Româno-Americane, Bucureşti, deține titlul de master în “Securitate şi Apărare Naţională”, obţinut în cadrul Facultăţii de Comandă şi Stat Major a Universităţii Naţionale de Apărare „Carol I”, Bucureşti şi a absolvit programul de studii postuniversitare în domeniul „Managementului resurselor de apărare pentru personalul de conducere” organizat în cadrul Departamentului Regional de Studii pentru Managementul Resurselor de Apărare, Braşov.

Col. Florin ROMAN deține expertiză în domeniul operațiilor multinaționale, fiind ofiţer de proiect pentru forţele terestre participante la operaţia „Iraqi Freedom” dislocate în Kuwait și Irak, dar şi pentru forţele de protecţie a personalului misiunii UNAMA, dislocate în Afghanistan, context în care a îndeplinit pentru un an funcţia de ofiţer de legătură la USCENTCOM, Tampa, SUA. A participat la numeroase exerciţii multinaţionale organizate în Austria, Bulgaria, Croaţia, Norvegia, Olanda şi România, atât sub egida NATO, cât şi în cadrul unor programe de cooperare regională sau bilaterală.

De-a lungul carierei sale a îndeplinit funcţii de comandă şi stat major la toate eşaloanele, de la comandant de pluton, companie şi batalion, la ofiţer de stat major la nivel de brigadă şi în Statul Major al Forțelor Terestre, şef de birou la nivelul Comandamentului Forţelor Terestre şi nucleului Centrului Naţional Militar de Comandă.

Col. Florin ROMAN este militar veteran, ca urmare a participării la operaţia „Iraqi Freedom” iar în semn de apreciere a faptelor deosebite săvârşite în timpul îndeplinirii misiunilor militare i-au fost acordate următoarele distincţii militare: Emblema de Onoare a Statului Major General şi Semnele onorifice „În Serviciul Patriei“ pentru 15, 20 şi 25 de ani de activitate.

Consilierul militar coordonează participarea personalului militar şi al celui specializat în protecţie şi pază la misiunile de menţinerea păcii conduse de către ONU. Asigură consilierea pentru ceilalţi diplomaţi din cadrul Misiunii Permanente în problematica militară, de securitate şi apărare naţională.

Ultima funcţie ocupată înainte de a fi numit în postul pe care îl ocupă în prezent a fost șef al structurii de securitate în cadrul nucleului Centrului Naţional Militar de Comandă.