Actualitatea misiunii

Vizita unei delegații a Agenției pentru Cooperare Internațională pentru Dezvoltare New York, 17-21 Decembrie 2018

Domnul Cătălin Harnagea, director general al Agenției pentru Cooperare Internațională pentru Dezvoltare a României (RoAid), a efectuat o vizită la Națiunile Unite – New York, 17-21 decembrie 2018.

Cu această ocazie, a avut întâlniri cu doamna Natalia Kanem, Secretar General-Adjunct și Director Executiv al Fondului Națiunilor Unite pentru Populație (UNFPA), domnul Liu Zhenmin, Secretar General-Adjunct pentru Afaceri Economice și Sociale, precum și cu doamna Mirjana Spoljaric-Egger, Sub-Secretar General al ONU și director al Biroului regional pentru Europa și Comunitatea Statelor Independente al Programului Națiunilor Unite de Dezvoltare (PNUD).

Delegația română s-a mai întâlnit cu domnul Ramesh Rajasingham, directorul Diviziei Coordonare din cadrul Biroului ONU pentru Coordonare și Afaceri Umanitare (OCHA) și a participat la reuniunea în format Arria pe tema “Protecția sănătății în situații de conflicte armate – de la politici la practică”.

Întrevederile au permis evidențierea relațiilor foarte bune de cooperare pe care România le are cu Agențiile și Programele ONU. Oficialii ONU au salutat contribuția țării noastre la activitatea organizatiei, inclusiv în domeniul cooperării internaționale pentru dezvoltare. Au fost exemplificate proiecte co-finanțate de România și implementate cu ajutorul agențiilor și fondurilor ONU, precum și oportunitățile de amplificare și dezvoltare a acestei cooperari în țări și sectoare de interes comun.       

Elemente de context

România este stat donator de asistență oficială pentru dezvoltare din anul 2007, prin proiecte implementate de Ministerul Afacerilor Externe cu sprijinul PNUD. În 2016, a fost înființată Agenția privind Cooperarea Internațională pentru Dezvoltare (RoAid), care a devenit operațională în noiembrie 2017. Mandatul RoAid vizează implementarea de proiecte și programe în domeniul cooperării internaționale pentru dezvoltare și ajutorului umanitar, contribuind astfel la consolidarea profilului țării noastre la nivelul ONU și în plan bilateral.