Actualitatea misiunii

România se pronunță pentru continuarea eforturilor de revitalizare a activităţii Adunării Generale a ONU

La 3 noiembrie 2015, Reprezentantul Permanent al României la ONU, ambasadorul Ion Jinga, a prezentat, în reuniunea plenară dedicată discutării revitalizării activităţii Adunării Generale (AG), câteva considerente naţionale complementare intervenției reprezentantului Delegaţiei UE.

Salutând faptul că Preşedintele Adunării Generale a organizat dezbaterea pe această temă la doar câteva zile după cea privind reforma Consiliului de Securitate, diplomatul român a apreciat că cele două procese trebuie să fie parte integrantă a transformării și adaptării structurilor ONU la realitățile contemporane complexe, inclusiv din perspectiva implementării obiectivelor Agendei 2030.

S-a referit, punctual, la două dintre cele patru teme care fac obiectul activităţii Grupului ad hoc de lucru pe tema revitalizării activităţii Adunării Generale: metodele de lucru ale AG şi, respectiv, procesul de selecţie a viitorului Secretar General al ONU.

Remarcând progresele înregistrate de-a lungul ultimilor ani în raţionalizarea agendei AG şi a proiectelor de rezoluţie, a accentuat necesitatea ca această tendinţă să continue, în contextul în care vor aparea teme și documente noi, generate de implementarea Agendei 2030. A exemplificat această abordare cu decizia României şi Germaniei de a prezenta, doar o dată la doi ani, tradiţionala rezoluţie comună din Comisia I a AG, intitulată « Informaţii obiective privind chestiuni militare, inclusiv transparenţa cheltuielilor militare ».

În ceea ce priveşte procesul de selecţie a viitorului Secretar General al ONU, a salutat elementele concrete în materie incluse în Rezoluţia 69/321 din 11.09.2015 privind revitalizarea AG, exprimând speranţa că acestea vor fi puse în aplicare imediat, astfel încât procesul să fie transparent, predictibil şi inclusiv.

A pledat, totodată, ca acest post să revină, în 2016, Grupului Est-European: “Niciodată în cei 70 de ani de existenţă a ONU, postul de Secretar General nu a fost ocupat de către un reprezentat din Europa de Est. Este timpul să corectăm această nedreptate istorică. Statele est-europene dispun de același potenţial de a furniza candidați care să facă față cu succes cerințelor unui mandat de Secretar General al ONU, ca toate celelalte grupuri geografice ai căror reprezentanți au avut onoarea și responsabilitatea de a ocupa acest post.”