Actualitatea misiunii

Întrevederea ministrului Bogdan Aurescu cu omologul egiptean, Sameh Hassan Shoukry

Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a avut astăzi, 24 septembrie 2015, o întrevedere bilaterală cu omologul egiptean, Sameh Hassan Shoukry, la New York, în marja celei de-a 70-a sesiuni a Adunării Generale a ONU. Este a doua reuniune a celor doi miniștri din acest an, după întâlnirea din luna februarie, în marja Conferinței Internaţionale pentru Securitate de la Munchen.

În cadrul discuţiilor au fost abordate teme ale agendei bilaterale, cu accent pe dorinţa celor două părţi de a dinamiza dialogul politic şi sectorial, mai ales cooperarea economică, Egiptul fiind principalul partener comercial al României în regiune, cu schimburi de peste 900 de milioane de dolari, anul trecut. Cei doi miniştri au reconfirmat interesul pentru realizarea unor contacte politice de nivel, în viitorul apropiat, precum şi, la propunerea ministrului român, pentru reluarea lucrărilor Comisiei mixte economice româno-egiptene.

Totodată, ministrul Bogdan Aurescu a exprimat susţinerea României pentru procesul de reconstrucţie instituţională din Egipt, cu atât mai mult cu cât prin alegerile parlamentare programate în toamna acestui an, Egiptul va marca un moment important în parcursul său de transformare internă democratică. Bogdan Aurescu a reiterat disponibilitatea Romaniei de a împărtăşi lecțiile învăţate de ţara noastră în tranziția către o societate democratică, amintind proiectul deja realizat în domeniul electoral de Autoritatea Electorală Permanentă şi exprimând deschiderea pentru proiecte similare.

Întâlnirea bilaterală a fost un bun prilej pentru un schimb de opinii cu privire la problemele internaţionale şi evoluţiile regionale. Un subiect aparte l-a constituit  acţiunea internaţională în domeniul combaterii terorismului, prilej cu care ministrul Bogdan Aurescu a transmis sprijinul României pentru eforturile autorităţilor de la Cairo în combaterea acestui flagel. În context, Bogdan Aurescu a prezentat inițiativa română, susținută şi de Spania, privind crearea unei Curți Internaţionale împotriva Terorismului. Inițiativa a fost primită cu deosebit interes de omologul egiptean.

Ministrul român a reiterat omologului egiptean invitația de a efectua o vizită la București, invitație acceptată cu plăcere de acesta.