Actualitatea misiunii

Concertul The Rhythms of One World

La 26 iunie 2015, Misiunea Permanentă a României la ONU a organizat, cu sprijinul Fundaţiei Friendship Ambassadors, un concert de mare anvergură, în Sala Adunării Generale a ONU, parte a Festivalului The Rhythms of One World. Acesta marchează 70 de ani de la semnarea Cartei ONU, la 26 iunie 1945, la San Francisco. În acelaşi timp, concertul a fost evenimentul culminant din suita de activităţi pentru marcarea a 60 de ani de când România a devenit membru al forului mondial.

Secretarul General Adjunct al ONU, Jan Eliasson, a susţinut un discurs, în faţa sălii arhipline a Adunării Generale, în care a transmis mesajul Secretarul General, Ban Ki-Moon, aflat în aceste zile la San Francisco. Înaltul oficial a vorbit despre importanţa muzicii şi culturii, a dimensiunii spirituale, pentru înţelegerea misiunii ONU: “Trebuie să micşorăm decalajul dintre lumea aşa cum este şi lumea aşa cum ar trebui să fie. Trebuie să fim realişti privind faptul că nu putem elimina decalajul, dar îl putem micşora”.

Au susţinut recitaluri grupuri muzicale din SUA, Croaţia, China, precum şi corul de copii « Allegretto » din România. Invitaţii speciali ai galei au fost ambasadorii care formează grupul muzical UNRocks : reprezentanţii permanenţi la ONU ai României, Serbiei, Danemarcei, Tailandei şi Republicii Coreea.

Finalul a prilejuit prezenţa pe scenă a corurilor reunite (150 de artişti), care au interpretat melodia ce dă titlul festivalului, The Rhythms of One World, creaţie a compozitorului american Gary Fry, director muzical al festivalului.

Evenimentul s-a bucurat de un mare succes în rândul publicului, format din diplomaţi, reprezentanţi permanenţi la ONU, înalți oficiali ONU, precum şi numeroase VIP-uri.

In discursul său, Reprezentantul Permanent al României la ONU, amb. Miculescu a arătat că: ‘‘Titlul festivalului – Ritmurile unei singure lumi – aminteşte în mod inspirat de Carta ONU, de însuşi caracterul simbolic al acestui loc, fiind totodată o invitaţie de a celebra Unitatea prin Diversitate, la fel precum diferite note pot crea ritmuri şi armonii câştigătoare de premii Emmy. În spiritul nobilelor valori ale ONU, împreună, în această sală, ne vom uni, în seara aceasta prin muzică, singurul limbaj universal, care transcende ideologii, divergenţe de orice fel şi, în general, tot ce ne desparte. Prin spiritul tinereţii care încă trăieşte în noi toţi – fie că suntem tineri ca vârstă sau în spirit – astăzi ne-am adunat într-un loc simbolic ce găzduieşte cea mai mare familie cunoscută în istoria modernă, familia celor 193 de naţiuni ! Şi ce familie ! Să venim cu inimile deschise, să-i întâmpinăm pe cei care ne vor cânta şi reaminti să ne dăm mâna şi « să cântăm mai mult împreună » ‘‘.

Pentru amb. Simona Miculescu concertul a constituit un prilej pentru a-şi lua rămas bun de la corpul diplomatic acreditat la ONU, înainte de încheierea misiunii sale şi preluarea funcţiei de Reprezentant al Secretarului General al ONU şi şef al Oficiului ONU de la Belgrad.