Actualitatea misiunii

Priorităţile României în domeniul tineretului prezentate în AG ONU

Ministrul Tineretului şi Sportului, Gabriela Szabo, a participat la o serie de evenimente ale Adunării Generale ONU în care a fost discutate politicile de tineret.

La 29 mai 2015, ministrului Tineretului şi Sportului a participat la sesiunea de marcare a 20 de ani de la adoptarea Programului Mondial de acţiune pentru tineret. În intervenţia sa, ministrul Szabo a punctat câteva dintre priorităţile naţionale în domeniu, precizând că acestea sunt esenţiale pentru  asigurarea unei dezvoltări durabile de succes şi crearea unor societăţi inclusive. „Tânăra generaţie nu ar trebui să fie doar beneficiarul acestor procese, ci un actor activ în formularea şi implementarea obiectivelor de dezvoltare durabilă”.

Ministrul Szabo a invitat auditoriul să participe la cele peste 1500 de evenimente dedicate tineretului care se desfăşoară în acest an în Cluj Napoca, Capitala Europeană a Tineretului 2015.

La 1 iunie 2015, ministrul Szabo a participat la evenimentul la nivel înalt al Adunării Generale ONU dedicat „Dividendului demografic şi accesul tinerilor la piaţa muncii”. În intervenţia sa, a reliefat politicile autorităţilor naţionale în vederea promovării angajării tineretului şi creării de locuri de muncă decentă. Acestea sunt formulate în Strategia Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă, Strategia Naţională de Tineret şi planurile respective de acţiune, precum şi Planul de implementare a Garanţiei pentru Tineret. Politicile naţionale vizează „maximizarea potenţialului tinerilor prin promovarea de angajamente care să sprijine necesităţile şi aspiraţiile acestora. Pentru a reuşi acest obiectiv,  este necesară promovare dezvoltării tineretului prin crearea de politici şi programe care să asigure participarea tineretului la dezvoltarea ţării, să faciliteze pregătirea lor prin diverse organizaţii şi colaborări”.

În cadrul vizitei, ministrul tineretului şi sportului a avut întâlniri cu omologul sârb, Vanja  Udovicic, precum şi cu Reprezentantul Secretarului general ONU pentru Tineret, Ahmad Alhendawi, în cadrul căror au fost discutate posibilităţile de întărire a cooperării bilaterale.